Sonia Bermúdez: “Les passes que es donen en el futbol femení cada vegada són més grans”

La trajectòria de Sonia Bermúdez és, potser, de les més precoces del futbol femení. Tan sols tenia 2 anys quan la jugadora de Vallecas ja li anava donant patadetes a la pilota. D’allà a la Selecció, trenta-un anys després.

L’escola va permetre-li jugar en equip per primer cop; rodejada de nens ja despuntava, i va haver de competir amb ells fins als 12 anys. D’allà a Butarque. El Leganés va ser la primera samarreta de futbol femení que va vestir. Osca va ser la següent passa després de jugar a l’equip pepiner durant quatre anys. A Aragó va firmar el primer contracte professional i fins i tot va jugar la final de la Copa de la Reina.

Abans d’arribar al Rayo Vallecano va passar per Sabadell; un any a l’equip arlequinat li va permetre tornar a la seva Madrid natal, al seu barri. En els set anys vestits amb l’equip ratllat, van aconseguir 3 lligues i una Copa.

Els seus èxits van fer que fitxés pel totpoderós F.C. Barcelona. Els quatre anys que va vestir l’elàstica blaugrana van portar 4 lligues i una altra Copa de la Reina, a més d’èxits personals com quatre ‘pitxitxis’ consecutius. Durant la seva estança a l’equip de la ciutat comtal, va tenir l’oportunitat d’estar sis mesos als Estats Units i jugar al futbol al qual, possiblement, sigui el país on més competitivitat hi ha.

Ara juga a l’Atlético de Madrid, on porta 2 temporades i mitja. A l’equip matalasser ha guanyat la seva tercera Copa de la Reina i una Lliga més.

Tots els seus èxits han proliferat en una llarga carrera internacional (convocada més de 63 vegades) amb 35 gols i una Eurocopa guanyada el 2017.

Pregunta. Sonia, què significa per tu ser jugadora de futbol?

Resposta. És un somni fet realitat. És el que sempre he desitjat; el futbol és la meva vida i em sento molt afortunada per gaudir-lo cada dia.

P. Com et definiries com a jugadora?

R. Una esquerrana que pot jugar tant de davantera com mitja punta. Desequilibro i sempre tinc la porteria rival en ment; m’agrada combinar i regatejar.

P. Quin ha sigut el teu moment com a jugadora?

R. El meu debut amb la Selecció Espanyola. També tots els títols que he aconseguit.

P. Què o qui t’ha marcat més en la teva carrera com a futbolista?

R. Sense dubte, la meva família. Gràcies a la seva ajuda i suport he aconseguit disfrutar d’aquest esport. És importantíssim per una futbolista, i en concret per una dona, la família.

P. Com veus el futbol femení en aquests moments respecte als teus inicis?

R. Ha canviat molt. Els camps abans eren de terra; ara són, com a mínim, de gespa artificial. Crec que encara queda molt per millorar, però les passes que es donen cada vegada són més grans.

Avui dia es televisen 3 partits cada cap de setmana, cosa que abans era impensable. Els canvis estan allà, però encara queda molt.

P. Què li expicaríes a les nostres jugadores per arribar a l’elit? Com es manté tants anys d’èxit, com és el teu cas?

R: S’han de sacrificar moltes coses, i pensar si s’està disposada o no. Has de cuidar l’alimentació, el descans i entrenar cada dia com si fos l’últim. I quan arribi el partit, sobretot gaudir.

P. Has pogut dedicar-te només al futbol?

R. Aquests últims anys, sí. Però fa anys enrere ho combinava amb els estudis i treballava d’altres coses.

P. La nostra Escola és estrictament femenina, creus que és important?

R. És un gran privilegi: jo quan vaig començar hi havia molt poques nenes i avui dia la cosa ha canviat molt. Tenir una escola exclusivament de nenes és increïble, i us felicito per això.

P. Com ha de cuidar-se una jugadora des de petita per poder a arribar a ser una estrella com tu?

R. S’ha de lluitar pel que realment vols i s’ha de treballar cada dia. Que amb això, tot és possible. Hi ha dies bons i dolents, però passi el que passi cal seguir treballant.

P. Quin consell donaries a les noies perquè algun dia siguin les properes Sonia Bermúdez?

R. Gaudir d’aquest esport tan increïble, ja que cada dia hi ha alguna cosa que aprendre. I, sobretot, lluitar per arribar on vulgueu.

I ara, una petita enquesta:

 1. Futbolista preferida: Laura Salguero.
 2. Entrenador/a preferit/da: No en tinc. De tots n’he aprés alguna cosa.
 3. Estadi que més t’ha agradat: Vicente Calderón.
 4. Una mania: Moltes, però per exemple jugar sempre amb el mateix top.
 5. Un somni: Ser entrenadora.
 6. Un llibre: Herr Pep.
 7. Persona o personatge femení que més admires: A la meva mare.
 8. Si Sonia Bermúdez no fos futbolista…: Seria entrenadora.
 9. Un color: Blau.
 10. Un número: El 8.
 11. Una virtut: Competitivitat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *